Sản phẩm
|
Liều qui định (kGy)
|
Sản lượng liên quan
của dầu bay hơi1) ở liều từ 8 kGy - 10 kGy
|
Ngưỡng liều làm
thay đổi cảm quan (kGy)
|
Hạt tiêu Gia-mai-ca
|
< 6
|
Từ 97 - 100
|
15
|
Hồi
|
< 5
|
100
|
|
Húng quế
|
Từ 4 - 10
|
99
|
12,5
|
Nguyệt quế
|
< 5
|
|
|
Carum
|
< 7,5
|
Từ 88 - 111
|
|
Bạch đậu khấu
|
< 5
|
81
|
7,5
|
Ớt cayen
|
Từ 5 - 6
|
|
10
|
Lá cần tây
|
4
|
Từ 97 - 100
|
|
Hạt cần tây
|
6
|
|
> 10
|
Bạch giới ruộng
|
5
|
|
10
|
Hành búi
|
Từ 4 - 8
|
|
Từ 4 - 8
|
Quế
|
Từ 4 - 5
|
97
|
> 10
|
Đinh hương
|
> 5
|
98
|
< 20
|
Rau mùi
|
< 5
|
Từ 98 - 120
|
< 5 và > 16
|
Thì là Ai-cập
|
< 4
|
Từ 100 - 105
|
Từ 6 - 10
|
Bột cary
|
Từ 6 - 8
|
|
> 10
|
Dilltips
|
10
|
Từ 98 - 123
|
> 10
|
Thì là
|
8
|
|
> 15
|
Cây cari
|
Từ 4 - 10
|
|
< 5 và > 10
|
Bột tỏi
|
Từ 5 - 7,5
|
|
Từ 3 - 4,5 và >
16
|
Gừng
|
Từ 5 - 6
|
Từ 66 - 88
|
> 10
|
Bách xù
|
7,5
|
Từ 71 - 82
|
> 15
|
Vỏ nhục đậu khấu
|
< 5
|
95
|
|
Kinh giới ô
|
Từ 7,5 < 10
|
Từ 100 - 103
|
Từ 5 - 10 và >
16
|
Hạt mù tạc
|
< 5
|
Từ 100 - 103
|
> 10
|
Hạt nhục đậu khấu
|
Từ 4 - 5
|
Từ 87 - 100
|
> 10
|
Bột hành
|
Từ 4 - 10
|
|
< 10/ chỉ số tùy
chọn từ 8 - 16/ chất tạo hương
|
Oregano (kinh giới)
|
< 4
|
Từ 99 - 100
|
> 10
|
Ớt cựa gà
|
Từ 4 - 8
|
|
Từ 8 - 10 và 16
|
Mùi tây
|
Từ 5 - 8
|
|
|
Hạt tiêu đen
|
Từ 5 - 10
|
Từ 67 - 112
|
< 10 và > 16
|
Hạt tiêu trắng
|
Từ 5 - 8
|
Từ 70 - 102
|
> 10
|
Hạt tiêu đỏ
|
< 5
|
|
> 10
|
Cây hoa xôn
|
4
|
|
10
|
Rau húng
|
|
< 5
|
|
Rau húng tây
|
Từ 5 - 7,5
|
101
|
> 10
|
Nghệ
|
Từ 5 - 8
|
|
Từ 5 - 10 và ≥ 10
|
Thư mục tài liệu tham
khảo
(1) Scientific
Lilerature
Anonymous.
“Microorganisms in Foods. 2. Sampling for microbiological analysis: Principles
and specific applications.” International Commission on Microbiological Standards
of Foods Microorganisms in Food of the International
Association of Microbiologicai Societies. University of Toronto Press. Toronto.
1974.
Anonymous. “Manual of Food
Irradiation Dosimetry”. Tech. Rept. Series No. 178. IAEA. Vienna. 1977.
ASTM Standard E 1204 “Practice
for Application of Dosimetry in the Characterization and Operation of a Gamma
Irradiation Facility for Food Processing”. Annual Book of ASTM Standards, Vol.
12.02.
ASTM Standard E 1261 “Guide for
Selection and Application of Dosimetry Systems for Radiation Processing of Food”.
Annual Book of ASTM Standard, Vol. 12.02.
Brittin, W.A., Spices and Herbs.
Codex Working Paper CX/FH 85/9. Part I: Production, Processing and
Microbiology. Part II: Proposed Draft Code of Hygienic Practice for Spices and
Herbs at Step 3. Appendices VIII and IX in the Report of the Twenty-First
Session of the Codex Committee on Food Hygiene, Washington, D.C. 23-27.
September 1985. ALINORM 87/13.
Delincôe, H., Ehlermann, D.,
Gruenewald, T., Munzner, R., Bibliography on Irradiation of Foods, Bundesforschungsanstalt
fuer Ernohrung, D-7500 Karlsruhe, FRG, 1979-986.
...
...
...
Bạn phải
đăng nhập hoặc
đăng ký Thành Viên
TVPL Pro để sử dụng được đầy đủ các tiện ích gia tăng liên quan đến nội dung TCVN.
Mọi chi tiết xin liên hệ:
ĐT: (028) 3930 3279 DĐ: 0906 22 99 66
Farkas, J. Radurization and
Radicidation: Spices. In: “Preservation of Food by Ionizing Radiation” Eds.
Josephson, E.S. and Peterson, M.S., CRC Press. Boca Raton, Florida. 1983.
Holm, M.W. and Berry, R.J., Eds.
“Manual on Radiation Dosimetry”, Dekker, New York. 1970.
McLaughlin,W.L., Boyd, A.W.,
Chadwick, K.H., McDonald, J.C. and Miller, A. 1989.
Dosimetry for Radiation
Processing. Taylor & Francis, London, New York, Philadelphia.
Kuruppu, D.P.Langerak, D. Is.,
van Duren, M.D.A. Effect of gamma-irradiation, fumigation and storage time on
volatile oil content of some spices, Int. Facility for Food Irradiation
Technology, Report No. 41. VVageningen. 1983.
Pivnick, R Spices. In: Microbial
Ecology of Foods. Vol.2. Commodities. International Commission on
Microbiological Specifications for Foods. Academic Press. New York. 1980.
Szabad, J. and Kiss, I.
Comparative studies on the sanitising effects of ethylene oxide and gamma radiation
in ground paprika Acta Alimentaria, 4., 1979.
Urbain, W.M. “Food Irradiation”
Academic Press, Orlando, Florida, 1986.
Vajdi, M. and Pereira, R.R.
Comparative effects of ethylene oxide, gamma irradiation and microwave treatments
on sclected spices, J. of Food Sci. 38. 1973.
...
...
...
Bạn phải
đăng nhập hoặc
đăng ký Thành Viên
TVPL Pro để sử dụng được đầy đủ các tiện ích gia tăng liên quan đến nội dung TCVN.
Mọi chi tiết xin liên hệ:
ĐT: (028) 3930 3279 DĐ: 0906 22 99 66
(2) ICGFI
Publications Relating to Good Practices in the Control and Application of Radiation
Treatment of Food*
Guidelines for Preparing Regulations
for the Control of Food Irradiation Facilities (ICGFI Document No. 1).
International Inventory of
Authorized Food Irradiation Facilities (ICGFI Document No. 2).
Code of Good Irradiation
Practice for Insect Disinfestation of Cereal Grains (ICGFI Document No. 3).
Code of Good Irradiation
Practice for Prepackaged Meat and Poultry (to control pathogens and/or extend
shelf-life) (ICGFI Document No. 4).
Code of Good Irradiation
Practice for ihe Control of Pathogens and other Microflora in Spices, Herbs and
Other Vegetable Seasonings (ICGFI Document No. 5).
Code of Good Irradiation Practice
for Shelf-life Extension of Bananas, Mangoes and Papayas (ICGFI
Document No. 6).
Code of Good Irradiation
Practice for Insect Disinfestation of Fresh Fruits (as a quarantine treatment)
(ICGFI Document No. 7).
Code of Good Irradiation
Practice for sprout Inhibition of Bulb and Tuber Crops (ICGFI Document No. 8).
...
...
...
Bạn phải
đăng nhập hoặc
đăng ký Thành Viên
TVPL Pro để sử dụng được đầy đủ các tiện ích gia tăng liên quan đến nội dung TCVN.
Mọi chi tiết xin liên hệ:
ĐT: (028) 3930 3279 DĐ: 0906 22 99 66
Code of Good Irradiation Practice
for the Control of Microflora in Fish, Frog Legs and Shrimps (ICGFI document
No. 10).
Irradiation of Poultry Meat and
its Products - A Compilation of Technical Data for its Authorization and
Control (ICGFI Document No. 11).
Irradiation of Spices and other
Vegetable Seasonings - A Compilation of Technical Daia for its Authorization
and Control (ICGFI Document No. 12).
(3) Publications
relating to Food Irradiation issued under the Auspices of ICGFI
Trade Promotion of Irradiated
Food. (IAEA-TECDOC 391)
Legislations in the
Field of Food Irradiation. (IAEA-TECDOC 422)
Regulations in the Field of Food
Irradiation (IAEA-TECDOC 585)
Task Force on the Use of
Irradiation to Ensure Hygienic Quality of Food. Report of the Task Force Meeting
on the Use of Irradiation to Ensure Hygienic Quality of Food, held in Vienna, 14-
18 July 1986. (WHO/EHE/FOS/87.2)
Guidelines for Acceptance of
Food Irradiation. Report of a Task Force Meeting on Marketing/Public Relations
of Food Irradiation. (IAEA-TECDOC 432)
...
...
...
Bạn phải
đăng nhập hoặc
đăng ký Thành Viên
TVPL Pro để sử dụng được đầy đủ các tiện ích gia tăng liên quan đến nội dung TCVN.
Mọi chi tiết xin liên hệ:
ĐT: (028) 3930 3279 DĐ: 0906 22 99 66
Consultation on Microbiological
Criteria for Foods to be further processed including by irradiation. Report of a Task
Force Meeting, held in Geneva, 29 May to 2 June 1989. (WHO/EHE/FOS/89.5)
Methods for the Identification
of Irradiated Foods. (IAEA-TECDOC 587)
Task Force on Irradiation as a
Quarantine Treatment (1991) (to be published).