|
Statistics
- Documents in English (15442)
- Official Dispatches (1339)
|
BỘ Y TẾ
CỤC AN TOÀN THỰC PHẨM
-------
|
CỘNG HÒA XÃ HỘI
CHỦ NGHĨA VIỆT NAM
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
---------------
|
Số: 2792/ATTP-SP
V/v hướng dẫn phân loại sản phẩm tự công bố,
đăng ký bản công bố
|
Hà Nội, ngày 04
tháng 11 năm 2024
|
Kính gửi:
|
- Sở An toàn thực phẩm Thành phố Hồ Chí Minh
- Ban quản lý an toàn thực phẩm tỉnh, thành phố Đà Nẵng, Bắc Ninh
- Sở Y tế các tỉnh, thành phố Bắc Kạn, Bình Thuận, Thái Nguyên, Tuyên Quang,
Vĩnh Phúc, Bắc Giang, Phú Yên, Hậu Giang
- Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm của các tỉnh, thành phố
|
Theo quy định tại Điều 65 Luật An
toàn thực phẩm năm 2010, Ủy ban nhân dân các cấp chịu trách nhiệm quản lý
an toàn thực phẩm trên địa bàn; tổ chức tuyên truyền, giáo dục, truyền thông,
nâng cao nhận thức về an toàn thực phẩm cho tổ chức, cá nhân sản xuất kinh
doanh thực phẩm; thanh tra, kiểm tra, xử lý vi phạm pháp luật về an toàn thực
phẩm trên địa bàn quản lý.
Theo quy định tại khoản 8, khoản 9 Điều
40 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP ngày 02/02/2018 của Chính phủ quy định chi tiết
thi hành một số điều của Luật an toàn thực phẩm, Ủy ban nhân dân cấp tỉnh tổ chức
tiếp nhận và quản lý hồ sơ tự công bố thực phẩm đã qua chế biến bao gói sẵn, phụ
gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biên thực phẩm, dụng cụ chứa đựng thực phẩm, vật
liệu bao gói tiếp xúc trực tiếp với thực phẩm; cấp Giấy tiếp nhận đăng ký bản
công bố sản phẩm dinh dưỡng y học, thực phẩm dùng cho chế đố ăn đặc biệt; sản
phẩm dinh dưỡng dùng cho trẻ đến 36 tháng tuổi.
Thời gian gần đây, Cục An toàn thực phẩm nhận được
nhiều phản ánh, vướng mắc của tổ chức, cá nhân liên quan đến tự công bố và đăng
ký bản công bố sản phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của địa phương như:
- Phân loại sản phẩm là thực phẩm bổ sung hay thực
phẩm bảo vệ sức khỏe;
- Trình tự, thủ tục tự công bố và đăng ký bản công
bố thực phẩm;
- Dịch thuật tài liệu kèm theo hồ sơ công bố;
- Nội dung Giấy chứng nhận lưu hành tự do (CFS)/Giấy
chứng nhận y tế (HC)/Ciấy chứng nhận xuất khẩu (CE);
- Thời hạn hồ sơ công bố sản phẩm;
- Kiểm nghiệm định kỳ;
- Kiểm nghiệm chỉ tiêu chỉ tiêu chất lượng khi thực
hiện công bố sản phẩm.
- Ngưỡng dung nạp của các vitamin và khoáng chất.
Trước tình hình trên, để tăng cường công tác quản
lý công bố sản phẩm thuộc thẩm quyền địa phương quản lý, Cục An toàn thực phẩm
đề nghị các Sở Y tế, Sở An toàn thực phẩm, Ban Quản lý an toàn thực phẩm và các
Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm tỉnh/thành phố (gọi tắt là Đơn vị) triển khai
một số nội dung như sau:
1. Tăng cường triển khai thực hiện việc phân loại sản
phẩm, tiếp nhận tự công bố và đăng ký bản công bố các sản phẩm thuộc thẩm quyền
quản lý của địa phương theo quy định tại Điều 4, Điều 5 và Điều
7, Điều 8 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP ngày 02/02/2018 của Chính phủ quy định
chi tiết thi hành một số điều của Luật an toàn thực phẩm cho các tổ chức, cá
nhân trên địa bàn quản lý:
- Về phân nhóm sản phẩm: căn cứ vào Điều
3 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP của Chính phủ, Điều 2 Thông tư
số 43/2014/TT-BYT ngày 24/11/2014 của Bộ Y tế về quản lý thực phẩm chức
năng, nội dung ghi nhãn sản phẩm và thành phần, hướng dẫn sử dụng,…để phân loại.
- Về trình tự, thủ tục tự công bố và đăng ký bản
công bố thực phẩm: thực hiện theo quy định tại Điều 5 (Tự
công bố) và Điều 7 (Đăng ký bản công bố) Nghị định số số
15/2018/NĐ-CP.
- Về dịch thuật tài liệu kèm theo hồ sơ công bố: phải
dịch sang tiếng Việt và công chứng theo quy định tại khoản 3 Điều
7 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP.
- Về nội dung giấy chứng nhận CFS/HC/CE: phù hợp
quy định tại Điểm b Khoản 1 Điều 7 Nghị định 15/2018/NĐ-CP,
đối với CFS phải phù hợp với quy định Khoản 3 Điều 10 Nghị định
69/2018/NĐ-CP ngày 15/5/2018
- Về thời hạn hiệu lực Giấy tiếp nhận hồ sơ công bố
sản phẩm và thời gian kiểm nghiệm định kỳ: Nghị định số 15/2018/NĐ-CP không quy
định thời hạn hiệu lực Giấy tiếp nhận hồ sơ đăng ký bản công bố sản phẩm và thời
gian kiểm nghiệm định kỳ.
- Nghị định số 15/2018/NĐ-CP chỉ yêu cầu kiểm nghiệm
các chỉ tiêu an toàn thực phẩm và không quy định kiểm nghiệm chỉ tiêu chất lượng,
nhưng đối với thực phẩm bảo vệ sức khỏe phải kê khai chỉ tiêu chất lượng chủ yếu
vào mục II Bản công bố sản phẩm quy định tại Mẫu số 02 Phụ lục I ban hành kèm
theo Nghị định số 15/2018/NĐ-CP. Phiếu kiểm nghiệm của sản phẩm trong thời hạn
12 tháng tính đến ngày nộp hồ sơ được cấp bởi phòng kiểm nghiệm được chỉ định
hoặc phòng kiểm nghiệm được công nhận phù hợp ISO 17025.
- Về ngưỡng dung nạp của các vitamin và khoáng chất:
theo quy định tại Thông tư số 43/2014/TT-BYT: đối với thực phẩm bổ sung phải đạt
10%RNI theo quy định tại Phụ lục số 1 Thông tư số 43/2014/TT-BYT và không được
vượt ngưỡng dung nạp tối đa theo quy định tại Phụ lục số 2 Thông tư số
43/2014/TT-BYT.
2. Tăng cường công tác hậu kiểm sau khi tổ chức, cá
nhân tự công bố và đăng ký bản công bố, tránh việc tự công bố không đúng phân
loại sản phẩm như tự công bố thực phẩm bảo vệ sức khỏe,…trong đó tập trung
thanh tra, kiểm tra, rà soát các sàn giao dịch thương mại điện tử, ứng dụng
thương mại điện tử bán hàng, website thương mại điện tử bán hàng và các gian
hàng kinh doanh sản phẩm thực phẩm chức năng trên các ứng dụng trên mà chưa được
cấp Giấy tiếp nhận đăng ký bản công bố hoặc chưa nộp bản tự công bố đến cơ quan
quản lý nhà nước có thẩm quyền theo quy định.
3. Tổ chức tuyên truyền, tập huấn và hướng dẫn tổ
chức, cá nhân thực hiện phân loại sản phẩm tự công bố và đăng ký bản công bố
các sản phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của địa phương theo quy định hiện hành.
Căn cứ quy định tại khoản 2 Điều 8 Luật an toàn thực phẩm năm
2010 thì tổ chức, cá nhân kinh doanh thực phẩm có nghĩa vụ phải kiểm tra
nguồn gốc, xuất xứ thực phẩm, nhãn thực phẩm và các tài liệu liên quan đến an
toàn thực phẩm, tuân thủ các quy định của pháp luật về an toàn thực phẩm. Tổ chức,
cá nhân kinh doanh thực phẩm phải nắm vững kiến thức về an toàn thực phẩm, các
quy định pháp luật về an toàn thực phẩm và hiểu rõ về sản phẩm của doanh nghiệp
mình kinh doanh để phân loại sản phẩm theo đúng quy định.
4. Kịp thời giải quyết vướng mắc cho tổ chức, cá
nhân trong quá trình thực hiện phân loại sản phẩm tự công bố, đăng ký bản công
bố theo đúng quy định của pháp luật hiện hành, tránh để các tổ chức, cá nhân gửi
văn bản vượt cấp có thẩm quyền giải quyết.
5. Xây dựng cơ sở dữ liệu quản lý trong lĩnh vực tự
công bố, đăng ký bản công bố các sản phẩm thuộc địa phương quản lý kết nối với
cơ sở dữ liệu quốc gia.
6. Do thời gian giải quyết hồ sơ đăng ký bản công bố
sản phẩm có thời hạn, trong quá trình thực hiện nếu có quyết vướng mắc phát
sinh, đề nghị Đơn vị liên hệ trực tiếp với Phòng Quản lý sản phẩm thực phẩm - Cục
An toàn thực phẩm để kịp thời giải quyết. Điện thoại liên hệ: 0438463702. Số
máy lẻ 2020.
Để tăng cường quản lý hoạt động tự công bố, đăng ký
bản công bố sản phẩm trên địa bàn, Cục An toàn thực phẩm đề nghị Đơn vị khẩn
trương triển khai các nội dung hướng dẫn nêu trên và đảm bảo tính thống nhất
trong triển khai thực hiện.
Trân trọng./.
Nơi nhận:
- Như trên;
- Bộ trưởng (để b/c);
- Thứ trưởng Đỗ Xuân Tuyên (để b/c);
- Cục trưởng (để b/c);
- Các Phó Cục trưởng (để p/h);
- BCĐ 389 Quốc gia (để p/h);
- Thanh tra BYT (để p/h);
- Hiệp hội: TPCN VN, Sữa VN, Chống hàng giả và BVTHVN, VICOPRO, EuroCham VN
(để p/h);
- Các Doanh nghiệp SX, KD TP;
- website Cục ATTP;
- Lưu VT, SP.
|
KT.CỤC TRƯỞNG
PHÓ CỤC TRƯỞNG
Chu Quốc Thịnh
|
MINISTRY OF HEALTH
VIETNAM FOOD ADMINISTRATION
-------
|
THE SOCIALIST REPUBLIC OF VIETNAM
Independence - Freedom - Happiness
---------------
|
No.
2792/ATTP-SP
Re. guidelines on
classification of self-declared products and registration of product
disclosure
|
Hanoi, November 04, 2024
|
To: ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. According
to Article 65 of the Law on Food Safety 2010, People’s Committees at all levels
shall manage food safety in their localities; disseminate and communicate
information on and raise awareness of food safety of food manufacturers and
food traders; conduct inspection and examination, and impose penalties for
violations against the law on food safety in their localities. According
to clauses 8 and 9 Article 40 of the Government’s Decree No. 15/2018/ND-CP
dated February 02, 2018 on elaboration of some Articles
of the Law on Food Safety, each provincial People’s Committee shall
organize the receipt and management of dossiers on self-declaration of pre-packaged
processed foods, food additives, food processing aids, food implements and
containers, packaging in direct contact with food; issue certificates of
registered product disclosure to medical foods, foods for special dietary uses;
dietary products for children up to 36 months. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. - Classification
of a product into supplemented food or dietary supplement; - Procedures
for food self-declaration and registration of food disclosure; ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. - Contents
of Certificate of Free Sale (CFS)/Health Certificate
(HC)/Certificate of Exportation (CE); - Time
limit for submission of product declaration dossiers; ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. - Testing
of quality indicators upon product declaration. - Intake
levels for vitamins and minerals. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. 1. Speed
up the classification of products, receipt of self-declarations and
registration of disclosure of products under local management as prescribed in
Articles 4, 5, 7 and 8 of the Government's Decree No. 15/2018/ND-CP dated
February 02, 2018 on elaboration of some Articles of the Law on Food Safety for
organizations and individuals in areas under their management: - Regarding
product grouping: rely on Article 3 of the Government’s Decree No. 15/2018/ND-CP,
Article 2 of the Circular No. 43/2014/TT-BYT dated November 24, 2014 of the
Ministry of Health on management of functional foods, label contents,
ingredients, instructions for use, etc. to carry out classification. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. - Regarding
translation of documents enclosed with declaration dossiers: translate
documents into Vietnamese and notarize translations as prescribed in clause 3
Article 7 of the Decree No. 15/2018/ND-CP. - Regarding
contents of CFS/HC/CE: conform to the regulations set forth in point b clause 1
Article 7 of the Decree No. 15/2018/ND-CP, for CFS: conform to the regulations
under clause 3 Article 10 of the Decree No. 69/2018/ND-CP dated May 15, 2018 ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. - The
Decree No. 15/2018/ND-CP only requires the testing of food safety indicators
and does not stipulate testing of quality indicators, however, for dietary
supplements, it is required to specify main quality indicators in section II of
the product disclosure prescribed in Form No. 02 in the Appendix I to the Decree
No. 15/2018/ND-CP. The food safety data sheet must be issued by a designated
laboratory or a laboratory complying with ISO 17025 within 12 months before the
declaration dossier is submitted. - Regarding
intake levels of vitamins and minerals: comply with regulations of the Circular
No. 43/2014/TT-BYT: for supplemented foods, it is required to reach 10% RNI as
specified in Appendix No. 1 to the Circular No. 43/2014/TT-BYT and the maximum
intake levels as specified in Appendix No. 2 to the Circular No. 43/2014/TT-BYT
must not be exceeded. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. 3. Organize
propaganda, train and instruct organizations and individuals to classify
self-declared products and register disclosure of products under local
management in accordance with applicable regulations. Pursuant to clause 2
Article 8 of the Law on Food Safety 2010, food traders are obliged to inspect origin
of goods, food labels and documents relating to food safety, and comply with
regulations of law on food safety. Food traders must gain a profound knowledge
of food safety and regulations of law on food safety, and clear understanding
of their products so as to classify products in accordance with regulations. 4. Promptly
resolve difficulties facing organizations and individuals in the course of
classifying self-declared products and registering product disclosure as per
applicable regulations of law in order to prevent them from bypassing the
hierarchy of management when submitting documents. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents. 6. Units
are requested to report any difficulties that arise during the implementation
directly to the Food Management Division - Vietnam Food Administration for
timely resolution to meet the prescribed time limit for processing dossiers on
registration of product disclosure. Contact phone number: 0438463702, ext.
2020. In order
to intensify the product self-declaration and registration of product
disclosure in the localities, the Vietnam Food Administration requests the
Units to expedite the application of the abovementioned guidelines and ensure
the consistency during the application. ... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.
... ... ... Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.
Offical Dispatch No. 2792/ATTP-SP dated November 04, 2024 on guidelines on classification of self-declared products and registration of product disclosure
Official number:
|
2792/ATTP-SP
|
|
Legislation Type:
|
Official Dispatch
|
Organization:
|
Cục an toàn thực phẩm
|
|
Signer:
|
Chu Quoc Thinh
|
Issued Date:
|
04/11/2024
|
|
Effective Date:
|
Premium
|
|
Effect:
|
Premium
|
Offical Dispatch No. 2792/ATTP-SP dated November 04, 2024 on guidelines on classification of self-declared products and registration of product disclosure
|
|
|
Address:
|
17 Nguyen Gia Thieu street, Ward Vo Thi Sau, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam.
|
Phone:
|
(+84)28 3930 3279 (06 lines)
|
Email:
|
inf[email protected]
|
|
|
NOTICE
Storage and Use of Customer Information
Dear valued members,
Decree No. 13/2023/NĐ-CP on Personal Data Protection (effective from July 1st 2023) requires us to obtain your consent to the collection, storage and use of personal information provided by members during the process of registration and use of products and services of THƯ VIỆN PHÁP LUẬT.
To continue using our services, please confirm your acceptance of THƯ VIỆN PHÁP LUẬT's storage and use of the information that you have provided and will provided.
Pursuant to Decree No. 13/2023/NĐ-CP, we has updated our Personal Data Protection Regulation and Agreement below.
Sincerely,
I have read and agree to the Personal Data Protection Regulation and Agreement
Continue
|
|