BỘ Y TẾ
CỤC AN TOÀN THỰC PHẨM
-------

CỘNG HÒA XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
---------------

Số: 2792/ATTP-SP
V/v hướng dẫn phân loại sản phẩm tự công bố, đăng ký bản công bố

Hà Nội, ngày 04 tháng 11 năm 2024

 

Kính gửi:

- Sở An toàn thực phẩm Thành phố Hồ Chí Minh
- Ban quản lý an toàn thực phẩm tỉnh, thành phố Đà Nẵng, Bắc Ninh
- Sở Y tế các tỉnh, thành phố Bắc Kạn, Bình Thuận, Thái Nguyên, Tuyên Quang, Vĩnh Phúc, Bắc Giang, Phú Yên, Hậu Giang
- Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm của các tỉnh, thành phố

Theo quy định tại Điều 65 Luật An toàn thực phẩm năm 2010, Ủy ban nhân dân các cấp chịu trách nhiệm quản lý an toàn thực phẩm trên địa bàn; tổ chức tuyên truyền, giáo dục, truyền thông, nâng cao nhận thức về an toàn thực phẩm cho tổ chức, cá nhân sản xuất kinh doanh thực phẩm; thanh tra, kiểm tra, xử lý vi phạm pháp luật về an toàn thực phẩm trên địa bàn quản lý.

Theo quy định tại khoản 8, khoản 9 Điều 40 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP ngày 02/02/2018 của Chính phủ quy định chi tiết thi hành một số điều của Luật an toàn thực phẩm, Ủy ban nhân dân cấp tỉnh tổ chức tiếp nhận và quản lý hồ sơ tự công bố thực phẩm đã qua chế biến bao gói sẵn, phụ gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biên thực phẩm, dụng cụ chứa đựng thực phẩm, vật liệu bao gói tiếp xúc trực tiếp với thực phẩm; cấp Giấy tiếp nhận đăng ký bản công bố sản phẩm dinh dưỡng y học, thực phẩm dùng cho chế đố ăn đặc biệt; sản phẩm dinh dưỡng dùng cho trẻ đến 36 tháng tuổi.

Thời gian gần đây, Cục An toàn thực phẩm nhận được nhiều phản ánh, vướng mắc của tổ chức, cá nhân liên quan đến tự công bố và đăng ký bản công bố sản phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của địa phương như:

- Phân loại sản phẩm là thực phẩm bổ sung hay thực phẩm bảo vệ sức khỏe;

- Trình tự, thủ tục tự công bố và đăng ký bản công bố thực phẩm;

- Dịch thuật tài liệu kèm theo hồ sơ công bố;

- Nội dung Giấy chứng nhận lưu hành tự do (CFS)/Giấy chứng nhận y tế (HC)/Ciấy chứng nhận xuất khẩu (CE);

- Thời hạn hồ sơ công bố sản phẩm;

- Kiểm nghiệm định kỳ;

- Kiểm nghiệm chỉ tiêu chỉ tiêu chất lượng khi thực hiện công bố sản phẩm.

- Ngưỡng dung nạp của các vitamin và khoáng chất.

Trước tình hình trên, để tăng cường công tác quản lý công bố sản phẩm thuộc thẩm quyền địa phương quản lý, Cục An toàn thực phẩm đề nghị các Sở Y tế, Sở An toàn thực phẩm, Ban Quản lý an toàn thực phẩm và các Chi cục An toàn vệ sinh thực phẩm tỉnh/thành phố (gọi tắt là Đơn vị) triển khai một số nội dung như sau:

1. Tăng cường triển khai thực hiện việc phân loại sản phẩm, tiếp nhận tự công bố và đăng ký bản công bố các sản phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của địa phương theo quy định tại Điều 4, Điều 5 và Điều 7, Điều 8 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP ngày 02/02/2018 của Chính phủ quy định chi tiết thi hành một số điều của Luật an toàn thực phẩm cho các tổ chức, cá nhân trên địa bàn quản lý:

- Về phân nhóm sản phẩm: căn cứ vào Điều 3 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP của Chính phủ, Điều 2 Thông tư số 43/2014/TT-BYT ngày 24/11/2014 của Bộ Y tế về quản lý thực phẩm chức năng, nội dung ghi nhãn sản phẩm và thành phần, hướng dẫn sử dụng,…để phân loại.

- Về trình tự, thủ tục tự công bố và đăng ký bản công bố thực phẩm: thực hiện theo quy định tại Điều 5 (Tự công bố) và Điều 7 (Đăng ký bản công bố) Nghị định số số 15/2018/NĐ-CP.

- Về dịch thuật tài liệu kèm theo hồ sơ công bố: phải dịch sang tiếng Việt và công chứng theo quy định tại khoản 3 Điều 7 Nghị định số 15/2018/NĐ-CP.

- Về nội dung giấy chứng nhận CFS/HC/CE: phù hợp quy định tại Điểm b Khoản 1 Điều 7 Nghị định 15/2018/NĐ-CP, đối với CFS phải phù hợp với quy định Khoản 3 Điều 10 Nghị định 69/2018/NĐ-CP ngày 15/5/2018

- Về thời hạn hiệu lực Giấy tiếp nhận hồ sơ công bố sản phẩm và thời gian kiểm nghiệm định kỳ: Nghị định số 15/2018/NĐ-CP không quy định thời hạn hiệu lực Giấy tiếp nhận hồ sơ đăng ký bản công bố sản phẩm và thời gian kiểm nghiệm định kỳ.

- Nghị định số 15/2018/NĐ-CP chỉ yêu cầu kiểm nghiệm các chỉ tiêu an toàn thực phẩm và không quy định kiểm nghiệm chỉ tiêu chất lượng, nhưng đối với thực phẩm bảo vệ sức khỏe phải kê khai chỉ tiêu chất lượng chủ yếu vào mục II Bản công bố sản phẩm quy định tại Mẫu số 02 Phụ lục I ban hành kèm theo Nghị định số 15/2018/NĐ-CP. Phiếu kiểm nghiệm của sản phẩm trong thời hạn 12 tháng tính đến ngày nộp hồ sơ được cấp bởi phòng kiểm nghiệm được chỉ định hoặc phòng kiểm nghiệm được công nhận phù hợp ISO 17025.

- Về ngưỡng dung nạp của các vitamin và khoáng chất: theo quy định tại Thông tư số 43/2014/TT-BYT: đối với thực phẩm bổ sung phải đạt 10%RNI theo quy định tại Phụ lục số 1 Thông tư số 43/2014/TT-BYT và không được vượt ngưỡng dung nạp tối đa theo quy định tại Phụ lục số 2 Thông tư số 43/2014/TT-BYT.

2. Tăng cường công tác hậu kiểm sau khi tổ chức, cá nhân tự công bố và đăng ký bản công bố, tránh việc tự công bố không đúng phân loại sản phẩm như tự công bố thực phẩm bảo vệ sức khỏe,…trong đó tập trung thanh tra, kiểm tra, rà soát các sàn giao dịch thương mại điện tử, ứng dụng thương mại điện tử bán hàng, website thương mại điện tử bán hàng và các gian hàng kinh doanh sản phẩm thực phẩm chức năng trên các ứng dụng trên mà chưa được cấp Giấy tiếp nhận đăng ký bản công bố hoặc chưa nộp bản tự công bố đến cơ quan quản lý nhà nước có thẩm quyền theo quy định.

3. Tổ chức tuyên truyền, tập huấn và hướng dẫn tổ chức, cá nhân thực hiện phân loại sản phẩm tự công bố và đăng ký bản công bố các sản phẩm thuộc thẩm quyền quản lý của địa phương theo quy định hiện hành. Căn cứ quy định tại khoản 2 Điều 8 Luật an toàn thực phẩm năm 2010 thì tổ chức, cá nhân kinh doanh thực phẩm có nghĩa vụ phải kiểm tra nguồn gốc, xuất xứ thực phẩm, nhãn thực phẩm và các tài liệu liên quan đến an toàn thực phẩm, tuân thủ các quy định của pháp luật về an toàn thực phẩm. Tổ chức, cá nhân kinh doanh thực phẩm phải nắm vững kiến thức về an toàn thực phẩm, các quy định pháp luật về an toàn thực phẩm và hiểu rõ về sản phẩm của doanh nghiệp mình kinh doanh để phân loại sản phẩm theo đúng quy định.

4. Kịp thời giải quyết vướng mắc cho tổ chức, cá nhân trong quá trình thực hiện phân loại sản phẩm tự công bố, đăng ký bản công bố theo đúng quy định của pháp luật hiện hành, tránh để các tổ chức, cá nhân gửi văn bản vượt cấp có thẩm quyền giải quyết.

5. Xây dựng cơ sở dữ liệu quản lý trong lĩnh vực tự công bố, đăng ký bản công bố các sản phẩm thuộc địa phương quản lý kết nối với cơ sở dữ liệu quốc gia.

6. Do thời gian giải quyết hồ sơ đăng ký bản công bố sản phẩm có thời hạn, trong quá trình thực hiện nếu có quyết vướng mắc phát sinh, đề nghị Đơn vị liên hệ trực tiếp với Phòng Quản lý sản phẩm thực phẩm - Cục An toàn thực phẩm để kịp thời giải quyết. Điện thoại liên hệ: 0438463702. Số máy lẻ 2020.

Để tăng cường quản lý hoạt động tự công bố, đăng ký bản công bố sản phẩm trên địa bàn, Cục An toàn thực phẩm đề nghị Đơn vị khẩn trương triển khai các nội dung hướng dẫn nêu trên và đảm bảo tính thống nhất trong triển khai thực hiện.

Trân trọng./.

 


Nơi nhận:
- Như trên;
- Bộ trưởng (để b/c);
- Thứ trưởng Đỗ Xuân Tuyên (để b/c);
- Cục trưởng (để b/c);
- Các Phó Cục trưởng (để p/h);
- BCĐ 389 Quốc gia (để p/h);
- Thanh tra BYT (để p/h);
- Hiệp hội: TPCN VN, Sữa VN, Chống hàng giả và BVTHVN, VICOPRO, EuroCham VN (để p/h);
- Các Doanh nghiệp SX, KD TP;
- website Cục ATTP;
- Lưu VT, SP.

KT.CỤC TRƯỞNG
PHÓ CỤC TRƯỞNG




Chu Quốc Thịnh

 

MINISTRY OF HEALTH
VIETNAM FOOD ADMINISTRATION
-------

THE SOCIALIST REPUBLIC OF VIETNAM
Independence - Freedom - Happiness
---------------

No. 2792/ATTP-SP
Re. guidelines on classification of self-declared products and registration of product disclosure

Hanoi, November 04, 2024

 

To:

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



According to Article 65 of the Law on Food Safety 2010, People’s Committees at all levels shall manage food safety in their localities; disseminate and communicate information on and raise awareness of food safety of food manufacturers and food traders; conduct inspection and examination, and impose penalties for violations against the law on food safety in their localities.

According to clauses 8 and 9 Article 40 of the Government’s Decree No. 15/2018/ND-CP dated February 02, 2018 on elaboration of some Articles of the Law on Food Safety, each provincial People’s Committee shall organize the receipt and management of dossiers on self-declaration of pre-packaged processed foods, food additives, food processing aids, food implements and containers, packaging in direct contact with food; issue certificates of registered product disclosure to medical foods, foods for special dietary uses; dietary products for children up to 36 months.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



- Classification of a product into supplemented food or dietary supplement;

- Procedures for food self-declaration and registration of food disclosure;

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



- Contents of Certificate of Free Sale (CFS)/Health Certificate (HC)/Certificate of Exportation (CE);

- Time limit for submission of product declaration dossiers;

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



- Testing of quality indicators upon product declaration.

- Intake levels for vitamins and minerals.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



1. Speed up the classification of products, receipt of self-declarations and registration of disclosure of products under local management as prescribed in Articles 4, 5, 7 and 8 of the Government's Decree No. 15/2018/ND-CP dated February 02, 2018 on elaboration of some Articles of the Law on Food Safety for organizations and individuals in areas under their management:

- Regarding product grouping: rely on Article 3 of the Government’s Decree No. 15/2018/ND-CP, Article 2 of the Circular No. 43/2014/TT-BYT dated November 24, 2014 of the Ministry of Health on management of functional foods, label contents, ingredients, instructions for use, etc. to carry out classification.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



- Regarding translation of documents enclosed with declaration dossiers: translate documents into Vietnamese and notarize translations as prescribed in clause 3 Article 7 of the Decree No. 15/2018/ND-CP.

- Regarding contents of CFS/HC/CE: conform to the regulations set forth in point b clause 1 Article 7 of the Decree No. 15/2018/ND-CP, for CFS: conform to the regulations under clause 3 Article 10 of the Decree No. 69/2018/ND-CP dated May 15, 2018

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



- The Decree No. 15/2018/ND-CP only requires the testing of food safety indicators and does not stipulate testing of quality indicators, however, for dietary supplements, it is required to specify main quality indicators in section II of the product disclosure prescribed in Form No. 02 in the Appendix I to the Decree No. 15/2018/ND-CP. The food safety data sheet must be issued by a designated laboratory or a laboratory complying with ISO 17025 within 12 months before the declaration dossier is submitted.

- Regarding intake levels of vitamins and minerals: comply with regulations of the Circular No. 43/2014/TT-BYT: for supplemented foods, it is required to reach 10% RNI as specified in Appendix No. 1 to the Circular No. 43/2014/TT-BYT and the maximum intake levels as specified in Appendix No. 2 to the Circular No. 43/2014/TT-BYT must not be exceeded.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



3. Organize propaganda, train and instruct organizations and individuals to classify self-declared products and register disclosure of products under local management in accordance with applicable regulations. Pursuant to clause 2 Article 8 of the Law on Food Safety 2010, food traders are obliged to inspect origin of goods, food labels and documents relating to food safety, and comply with regulations of law on food safety. Food traders must gain a profound knowledge of food safety and regulations of law on food safety, and clear understanding of their products so as to classify products in accordance with regulations.

4. Promptly resolve difficulties facing organizations and individuals in the course of classifying self-declared products and registering product disclosure as per applicable regulations of law in order to prevent them from bypassing the hierarchy of management when submitting documents.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



6. Units are requested to report any difficulties that arise during the implementation directly to the Food Management Division - Vietnam Food Administration for timely resolution to meet the prescribed time limit for processing dossiers on registration of product disclosure. Contact phone number: 0438463702, ext. 2020.

In order to intensify the product self-declaration and registration of product disclosure in the localities, the Vietnam Food Administration requests the Units to expedite the application of the abovementioned guidelines and ensure the consistency during the application.

...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



 



...

...

...

Please sign up or sign in to your Pro Membership to see English documents.



 

You are not logged!


So you only see the Attributes of the document.
You do not see the Full-text content, Effect, Related documents, Documents replacement, Gazette documents, Written in English,...


You can register Member here


You are not logged!


So you only see the Attributes of the document.
You do not see the Full-text content, Effect, Related documents, Documents replacement, Gazette documents, Written in English,...


You can register Member here


You are not logged!


So you only see the Attributes of the document.
You do not see the Full-text content, Effect, Related documents, Documents replacement, Gazette documents, Written in English,...


You can register Member here


Offical Dispatch No. 2792/ATTP-SP dated November 04, 2024 on guidelines on classification of self-declared products and registration of product disclosure
Official number: 2792/ATTP-SP Legislation Type: Official Dispatch
Organization: Cục an toàn thực phẩm Signer: Chu Quoc Thinh
Issued Date: 04/11/2024 Effective Date: Premium
Effect: Premium

You are not logged!


So you only see the Attributes of the document.
You do not see the Full-text content, Effect, Related documents, Documents replacement, Gazette documents, Written in English,...


You can register Member here


Offical Dispatch No. 2792/ATTP-SP dated November 04, 2024 on guidelines on classification of self-declared products and registration of product disclosure

Address: 17 Nguyen Gia Thieu street, Ward Vo Thi Sau, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam.
Phone: (+84)28 3930 3279 (06 lines)
Email: inf[email protected]

Copyright© 2019 by THƯ VIỆN PHÁP LUẬT
Editorial Director: Mr. Bui Tuong Vu

DMCA.com Protection Status